Delta Viu llança la campanya “Pagesia per al Futur”

Recuperem l’economia del Baix Llobregat, potenciant la pagesia i l’agroecologia! Imprimir

Delta Viu fa una crida per reclamar l’accés a la terra

Durant el mes de març i fins al 17 d’abril del 2013, la Plataforma per la Recuperació dels Espais Agraris i Naturals del Delta del Llobregat “Delta Viu” du a terme una campanya per coordinar les peticions d’accés als terrenys agrícoles del Delta del Llobregat que actualment estan en desús.

Ens dirigim a aquelles persones que vulguin iniciar un projecte de producció agrícola o a aquelles que ja l’estan duent a terme i estan patint la precarietat de l’accés a la terra. Alhora també volem posar-nos en contacte amb totes aquelles persones i entitats que vulguin donar suport d’alguna manera a aquest tipus d’iniciatives.

Com pots implicar-t’hi

Si estàs buscant terres per iniciar un projecte de producció agrícola o ramadera, o si vols oferir el teu suport a aquestes iniciatives, pots participar en la campanya “Pagesia per al futur” adreçant-te al nostre web, on trobaràs un petit formulari per omplir si dones suport a la campanya i on podràs imprimir un model de carta adreçada al Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat per reclamar l’accés a terres del Delta del Llobregat que estiguin en desús.

Passem a l’acció

La campanya consistirà a recollir les cartes firmades i entregar-les col·lectivament el 17 d’abril, Dia de la Lluita Camperola, per tal de pressionar el Parc Agrari i les institucions de la comarca perquè estableixin mecanismes efectius d’accés a la terra i evitar així que hi hagi terres abandonades. Però el nostre objectiu va més enllà: volem que la campanya sigui un inici d’aquesta lluita, que complementarem amb la creació d’un inventari de terres en desús, la formació de futurs agricultors/res i la demanda de major protecció urbanística del Parc Agrari o la seva ampliació.

Farem arribar totes les informacions i convocatòries a les persones interessades.

Per què Delta Viu ha iniciat aquesta campanya?

Al llarg de la lluita iniciada ara fa un any contra Eurovegas i per defensar el Delta del Llobregat, hem vist com a les elits els interessa que la pagesia del Baix Llobregat estigui debilitada i aïllada de la societat: els especuladors sempre han vist els camps com una reserva de sòl, no els importa l’origen dels aliments, la sostenibilitat, la cultura agrària, l’economia local ni la salut dels productors/es i dels consumidors/es.

Al mateix temps, però, hem pogut constatar que la ciutadania sí que s’ha implicat per reivindicar tant l’agricultura com els espais naturals de les nostres ciutats, pobles i comarques, hem vist com defensaven i donaven suport als nostres pagesos, i això no està passant només al Baix Llobregat i Barcelona, està passant arreu del continent i del món.

Hem comprovat que, tot i que el nombre de pagesos i pageses s’ha reduït de manera dramàtica, l’activitat agrària és viable econòmicament, fins i tot en temps de crisi. Ho demostren els nostres pagesos que estan en una evolució constant i també els que s’estan incorporant i que amb pocs estalvis i molt treball estan iniciant projectes que els permeten guanyar-se la vida amb una activitat tan important com és la producció d’aliments. El treball de recerca de la qualitat i de produccions més sostenibles s’està ampliant amb el creixement de l’agricultura ecològica i amb  experiències de relacions més justes, properes i autònomes entre productors i consumidors.

Davant la situació de molts terrenys del Delta del Llobregat, que es troben en desús i amenaçats per l’especulació i les infraestructures, hem vist en la multitud d’actes en què hem participat i a través de la xarxa que molta gent s’ha interessat per la manera d’accedir a aquesta terra i per poder iniciar projectes de producció i contribuir, així, a l’economia local i a la preservació dels espais agraris. Però no és gens fàcil, i les institucions com el Parc Agrari del Baix Llobregat no han desenvolupat mecanismes que puguin assegurar la continuïtat de l’agricultura a la comarca i garantir l’accés a la terra per als qui la volen treballar. També hem detectat que hi ha pagesos que estan patint un difícil accés a la terra i influït per l’especulació.

És per tot això que, des de la Plataforma per la Recuperació dels Espais Agraris i Naturals del Delta del Llobregat “Delta Viu” (abans “Aturem Eurovegas, Defensem el Delta del Llobregat”), volem iniciar accions per recuperar l’espai agrari per a la societat, defensant la pagesia, treballant per promoure la incorporació de nous pagesos, lluitant per un accés a la terra digne i contra l’especulació i l’abandonament de terres.

Imprimir

Més info

pagesia@deltaviu.org

Carta al Parc Agrari

Formulari de suport

Nota de premsa

 

Anuncis

10 thoughts on “Delta Viu llança la campanya “Pagesia per al Futur”

  1. Retroenllaç: La Plataforma Delta Viu llança la campanya “Pagesia per al Futur” – elBaix.cat

  2. Retroenllaç: Posen en marxa una campanya per cultivar els camps abandonats del delta del Llobregat | assemblea Vallirana

  3. Retroenllaç: La Directa | Un any després… el delta viu! | Delta Viu

  4. Retroenllaç: Vols ser pagès al costat de Barcelona? | Delta Viu | La Seca

  5. Retroenllaç: Campanya Pagesia per al Futur “Ja som aquí, on són les terres?” | Delta Viu

  6. Retroenllaç: 27-04-2013 Propera reunió de la campanya “Pagesia per al Futur” | Plataforma Delta Viu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s