La “zona zero” de l’Eixample Sud del Prat

Com sabeu per la nostra campanya Salvem la zona agrícola del Prat!, l’ajuntament d’aquest municipi vol urbanitzar aquesta peça del Prat agrícola, de gran riquesa natural.

Lloc d’esbarjo pels ciutadans, coixí pels espais naturals, elevada producció agrícola, hi ha moltes raons per defensar aquesta zona i denunciar la febre urbanitzadora d’un ajuntament que alhora ha deixat completament degradat altres zones afectades i sense construir per projectes, com l’Eixample Nord. Una obsessió infundada, ja que no hi ha aquesta necessitat d’habitatge al poble i quan molts municipis del Baix abandonen els seus AREs i fins i tot demanen recuperar els terrenys per l’agricultura, declarant-los no urbanitzables…

A les 37 Ha del projecte urbanitzador s’han de sumar 15,5 Ha que quedaran al Nord del futur Eix Port-Aeroport, una via de 4 carrils que travessarà també la zona agrícola, i que seran pràcticament inviables és a dir: es perdrà el 40% zona agrícola restant al Prat.

Això a un municipi que, amb les obres del port i aeroport, ha perdut ja el 60% de la zona agrícola… I on les carxofes Prat vénen de Sant Boi…. al Prat aviat seran un producte de museu…

Aquesta zona també té un gran patrimoni cultural, amb masies, canals de reg i tradicions com l’estanyat, inundació dels camps de l’època de l’arròs, una pràctica molt interessant també per les aus limícoles i aquàtiques.

Ens diuen que no cal avaluar ambientalment el projecte! tot i que el conjunt de la zona acull espècies d’aus especialment protegides. Pels seus valors naturals, està inclosa en l’Inventari Europeu d’Àrees Importants per les Aus (IBA Nº140 del Delta del Llobregat). Amb criteris estrictament científics, llavors, aquesta zona no es podria tocar, però com a mínim s’ha de seguir la tramitació i fer-ne l’avaluació mediambiental!

L’últim cop per aquesta zona serà la nova proposta d’usos del Pla Especial del Parc Agrari, en tràmit, que permetrà la implantació massiva d’hivernacles, ara prohibits, i que acabarà de malmetre aquesta petita peça agrícola.

Aquí us deixem amb un testimoni gràfic de la “zona zero” del projecte urbanístic, on podreu veure les masies, els camps, els estanyats i ecosistemes afectats:

 

I aquí amb imatges de les jornades de lluita que van tindre lloc el 6-7 de lluny, podeu veure també el pont en construcció, que comunicarà amb una autovia port i aeroport:

Engresquem a la població a visitar la zona i implicar-se en la seva defensa:

Si els ajuntaments no vetllen pel territori i els seus valors, ho haurem de fer nosaltres!

Prou d’especulació i destrucció que enterra el nostre futur!

—–

Agraïm a l’Emi les fotografies i al Casal La Llavor per la difusió i l’espai.

3 thoughts on “La “zona zero” de l’Eixample Sud del Prat

  1. Retroenllaç: El futur de la zona agrícola del Prat, en perill | La Riuada | Plataforma Delta Viu

  2. Retroenllaç: Felicitacions de S.O.S Delta del Llobregat 2015 | S.O.S. Delta del Llobregat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s