Comença l’enderroc de la masia de Cal Pau Pi | La Riuada

Aquest cap de setmana, en ple mes d’agost, s’ha iniciat l’enderrocament de la masia de Cal Pau Pi, també coneguda com Cal Guiri, construïda l’any 1840 quan en tot el Prat hi havia unes 300 cases i uns 1.600 habitants.

La masia ubicada a la zona contigua al canal de la dreta a l’alçada del barri de la Barceloneta estava afectada per la fase 1 de l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) Eixample Sud. De moment en aquests tres dies s’ha actuat sobre diversos elements adjunts i sembla imminent l’enderroc de l’estructura central de la masia en els propers dies.

El Pla director de l’ARE es va aprovar el febrer de 2009 en el marc de l’ambiciós projecte impulsat pel govern del tripartit que preveia crear a tot Catalunya entre 2009 i 2012 uns 90.000 pisos en 100 eixamples nous impulsats per un total de 73 ARE. En l’Eixample Sud s’havia previst la construcció de 2.666 habitatges dels quals actualment només s’han entregat 78 i s’estan construint 240 més promoguts per l’empresa immobiliària Vèrtix. Aquests pisos són els únics que s’han fet a tot Catalunya dels 90.000 previstos inicialment. La majoria de les ARE es troben en fase de revisió o directament s’han suspès, en haver esdevingut inviables a partir de l’esclat de la bombolla que ha variat ostensiblement les necessitats de construcció d’habitatge i la realitat del mercat immobiliari.

La legalitat expropiatòria de les ARE

En el conveni de cessió anticipada de Cal Pau Pi signat el maig de 2010 per Empar Montané, propietària de la masia; Sergi Alegre, regidor d’urbanisme de l’Ajuntament; i Lluís Barba, cap de l’àrea d’urbanisme i gerent del Consorci Prat Nord (organisme que gestiona l’ARE), s’especificava que en aquests terrenys es construirà un “equipament assistencial-residència d’avis”, i es remarcava que les normes urbanístiques de les ARE disposen què els sòls qualificats per aquestes edificacions “seran de cessió obligatòria i gratuïta a l’Ajuntament”. A més, es refermava el seu caràcter urgent “amb la principal i única finalitat de garantir una adequada atenció a la gent gran”.

Moment de l’enderrocamen (K.F.)

Segons ens ha explicat Empar Montané sabien que aquest mes la masia aniria a terra però no exactament el dia, feia anys que havien signat la cessió i “és una espasa que tens al damunt”. Ella va néixer allà i allà ha viscut la seva família des de fa moltes generacions “segurament des de que es va fer a mitjans del segle XIX.” El procediment va anar igual que el que ara s’està desenvolupant a la 2ª fase de l’ARE, els propietaris van ser convocats a unes reunions amb el Consorci on se’ls informava del projecte i se’ls demanava que es constituïssin en una Junta de Compensació encarregada de reparcel•lar els terrenys i gestionar les indemnitzacions respectives. Empar aclareix: “tu no pots sortir d’aquell projecte d’urbanització, agafa a qui agafa i estàs a dins t’agradi o no. L’afectació és diferent a qui té camps, que pot anar a una altra banda, nosaltres amb la vivenda afectada vam haver de marxar”. Ara viuen a les comarques gironines.

La Junta de Compensació de les ARE només es poden constituir si més del 60% dels propietaris hi estan d’acord. Com diu Empar “si tots ho estan tu tampoc tens cap força i has de seguir el que fa tothom, i pots ser expropiat malgrat la teva rebequeria.” Efectivament els estatuts de les mateixes les faculta a expropiar a aquells propietaris que hagin quedat en minoria o s’hagin negat a participar en la urbanització. Que Vèrtix sigui la propietari majoritària en tot aquest sector ha estat fonamental per tirar endavant el projecte. De fet, l’ARE Eixample Sud que avui dia es desenvolupa en dues fases separades, inicialment s’havia plantejat com un únic bloc i es va dividir en dos polígons perquè Vèrtix pogués quedar com a propietària de més del 60% d’un sector i accelerar una primera fase de construcció, fet que no s’acomplia si s’agrupava la totalitat dels terrenys planejats inicialment i que podia suposar problemes si una bona part de propietaris se’n negava. A Empar tota aquesta legislació la mareja una mica i, resignada, ens diu: “la gent som insignificants, mana el progrés i altres coses, no qui viu o deixa de viure, són coses que les programen d’altres i si estàs al mig no tens més remei que menjar-t’ho.”

La irreversible pèrdua del patrimoni

Cal Pau Pi no és la primera masia afectada per l’ARE Eixample Sud, l’abril de l’any passat va ser enderrocada la masia contigua de Cal Costelleta Petit de la família Pi Casas construïda l’any 1890. Segons l’historiador i arqueòleg Jordi Ramos les xifres són demolidores, “en els darrers 24 anys han estat 26 les masies enderrocades, donant-se la paradoxa que durant el franquisme, que és el període de màxim creixement urbanístic, es van enderrocar menys habitatges rurals dels que s’han tirat des del període democràtic on la xifra ascendeix a més de 36.”

Ramos va presentar una instància el passat juliol dirigida a l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament demanant informació sobre el procés en que es trobava Cal Pau Pi, en pocs dies va rebre una resposta on se l’informava que el pla director estava aprovat feia temps i que en l’estudi històric-arquitectònic de les masies afectades per l’ARE s’havia conclòs que “no era necessari conservar-la”, remarcant-li que no es trobava protegida en el catàleg de patrimoni i per tant tampoc la comissió de patrimoni tenia competències sobre “elements no catalogats.” Per ell la conclusió és clara “superem a qualsevol municipi en enderrocs, hi ha una eliminació constant de qualsevol traça arquitectònica del passat agrícola, el patrimoni de les masies està en perill.”

Els enderrocaments de les masies centenàries de Cal Pau Pi i Cal Costelleta encara posen més inquietud sobre el futur de les masies que es troben a l’altra banda del barri de la Barceloneta, on es preveu desenvolupar la 2ª fase de l’ARE sobre els terrenys que ocupa Cal Peret del Serra, els habitants de la qual haurien de marxar, i que pot afectar també l’entorn d’altres masies properes. Aquesta fase tot just ara s’ha començat a reactivar com expliquem en el darrer A Fons de l’edició en paper del mes de juliol-agost (veure Riuada núm. 20).

Mitjançant Comença l’enderroc de la masia de Cal Pau Pi.

2 thoughts on “Comença l’enderroc de la masia de Cal Pau Pi | La Riuada

  1. Retroenllaç: El futur de la zona agrícola del Prat, en perill | La Riuada | Plataforma Delta Viu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s