Manifest

Manifest de la campanya “Pagesia per al Futur” | 17 d’abril del 2013

Avui ens trobem aquí, davant del Consell Comarcal del Baix Llobregat, per seguir endavant amb la campanya “Pagesia per al futur, impulsada per la Plataforma Delta Viu.

Avui, 17 d’abril, és el Dia Internacional de la Lluita Camperola, en el qual se celebra la defensa de la pagesia de tot el món que lluita pels seus drets. Aquest dia es commemora la massacre que es va produir a Brasil l’any 1996, quan es van assassinar 19 treballadores i treballadors que estaven lluitant per una distribució justa de la terra.

Som persones que creiem fermament en un model de producció agrària basada en els principis agroecològics i, per tant, en el respecte de l’entorn natural, la producció local i les relacions comercials respectuoses.

En aquest acte manifestem públicament la nostra voluntat de treballar aquesta terra, que respectem i estimem. Hem vingut a fer entrega de les nostres cartes, amb les quals sol·licitem l’accés a l’ús de terres actualment no explotades i cadascú de nosaltres ens comprometem a:

Mantenir les terres que ens cedeixin com a espais de producció alimentària, a fi de contribuir a potenciar noves formes de producció i distribució.

Mantenir la fertilitat de les terres, millorant-ne la sanitat vegetal i respectant els valors ecològics i ambientals propis d’una zona com el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Contribuir a la viabilitat del Parc Agrari davant de projectes especulatius, que posen en perill les terres agrícoles, i davant del deteriorament que poden patir aquestes terres per raons d’abandonament.

Col·laborar, en la mesura de les nostres possibilitats, en totes les activitats de caràcter social o formatiu que es puguin desenvolupar en l’àmbit del Parc Agrari.

També volem manifestar aquí el nostre ferm reconeixement i suport a aquelles persones i projectes autònoms que actualment treballen la terra de la zona del Delta, massa vegades amenaçada pels interessos especulatius.Tenim el convenciment que ja ara és el moment oportú d’iniciar un debat públic sobre quin futur volem per al Parc Agrari del Delta i quin futur digne volem per a a la seva població pagesa.

Exigim transparència per part de les Administracions: demanem que es facin públiques les dades de les terres que actualment estan en desús i que s’informi sobre el promès Banc de terres.

Interpel·lem l’Administració perquè iniciï un procés de mediació amb els propietaris d’aquells terrenys agrícoles en desús, per tal d’oferir un banc de terres públic.
Creiem amb convicció que ha arribat el moment d’escoltar les persones i no únicament els interessos privats i lucratius, que han demostrat ser incapaços de donar resposta a les necessitats de la població i que coneixen poc, i encara menys respecten, el veritable potencial dels nostres rics espais agraris i naturals. Ja que s’ha vist que prefereixen especular amb la terra abandonada, abans de donar treball a les persones.

Moltes de nosaltres som joves, persones molt formades i amb una situació laboral molt precària. Avui hem vingut aquí, però no podem esperar massa temps més. Estem patint l’atur, hem patit ja masses vegades l’especulació del sòl, hem vist com una figura de protecció com és el Parc Agrari s’ha vist amenaçada per falses promeses de treball, posant els interessos denigrants d’un magnat per davant dels interessos col·lectius i ambientals.

És per això que esperem que el Consell Comarcal sigui capaç de valorar positivament les nostres peticions. I l’instem a donar una resposta a totes les persones que signem les cartes en el termini d’un mes. Passat aquest temps, emprendrem les actuacions que considerem oportunes per assolir els nostres objectius.

Per això, també, repetim aquí que el nostre objectiu va més enllà i que volem que la campanya sigui un inici per a aquesta lluita, que complementarem, en cas que no ho faci abans l’Administració, amb la creació d’un inventari de terres en desús, la formació de futurs agricultors/res, la demanda de major protecció del Parc Agrari i la seva ampliació.

Per un Delta lliure d’especulacions, la riquesa ambiental del Delta no està en venda.

Per un Delta Viu!

Recuperem l’economia del Delta!

Potenciem la pagesia i l’agroecologia!

2 thoughts on “Manifest

  1. Retroenllaç: 27-04-2013 Propera reunió de la campanya “Pagesia per al Futur” | Plataforma Delta Viu

  2. Retroenllaç: Pagesia per al Futur, una campanya de Delta Viu | Objectiu: desobediència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s